Oltási rendszerünk védelmében

2009-09-21


A védőoltásokat sokan az emberiség legnagyszerűbb alkotásai között tartják számon, néhányan azonban kifejezetten károsnak vélik.

A védőoltások ellenzőinek egyre növekvő táborában sokan, talán jóhiszeműen, az oltások mellékhatásaitól, szövődményeitől tartanak leginkább, és vélt igazuk makacs védelmében nemegyszer a peres eljárást is vállalják. Kétségtelen, hogy még a legegyszerűbb orvosi beavatkozás is járhat bizonyos kockázattal; az orvosi tevékenység abszolút biztonsággal nem művelhető.

A védőoltásokról általában 


Hepatitis vírusok veszélyeztetik az utazókat

2009-09-21


Sokan nem is gondolják, hogy a hozzánk közel elhelyezkedő országokba is szükségünk lehet védőoltásokra.

A hepatitis-fertőzés veszélye általában utazásokon jelentkezik, amikor közepesen vagy erősen fertőzött területre látogatunk el. Az elmúlt öt évben Magyarországon több ezer ember fertőződött meg hepatitis A vagy B vírussal, az elmúlt két évben pedig számos belföldi járvány tört ki, részben a felelőtlen utazók által behurcolt vírusok miatt.

Mediterrán utazások veszélyei 


Alkoholos hepatitisz

2009-09-21


Már kis mennyiségű alkohol is károsíthatja a májat.

A nyugati társadalmakban – beleértve Magyarországot is – a különböző májkárosodások legfőbb oka az alkoholfogyasztás. Szemben a más kultúrkörbe tartozó országokkal, többek között nálunk is meglehetősen könnyű a szeszes italok beszerzése, azok fogyasztása széles körben elfogadott, az ivás korántsem számít devianciának. Magyarországon az idült alkoholisták száma mintegy félmillió.

Az alkoholfogyasztás májkárosító hatása 


Vírus hepatitis

2009-09-21


Hepatitis C vírus vérrel, szövetnedvekkel terjedhet.

A vírus-hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőző májártalmak gyűjtőneve. Az egyes vírusok és az általuk okozott kórképek különböznek egymástól, azonban vezető klinikai tüneteikben hasonlóak. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, azonban még korántsem ismert valamennyi kórokozó. Terjedésük alapján két fő csoport különböztethető meg. Az A- és E-vírusok a tápcsatornán keresztül, a többi kórokozó vérrel, illetve testnedvekkel terjed. Az általuk okozott betegség a kórokozóról kapta nevét.

A-,E-,B-,C-,G-vírus hepatis-ek