vissza a cikkekhez

A genetika dönti el, használ-e a hepatitis C elleni szer?

2009-11-20


Az emberek génállományában jelen lévő apró különbségtől függhet, használ-e a fertőzött páciens kezelésére a szokásosan alkalmazott szer - állítják meg amerikai kutatók a Nature tudományos magazin online kiadásában közzétett tanulmányukban.A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy az európai gyökerű amerikaiakban nagyobb arányban van jelen a kedvező génváltozat, mint a feketékben.

 

A tanulmányban 1137 páciens adatait elemezték, akik korábban valamennyien olyan krónikus hepatitisz C-vírustól fertőződtek meg, amely sokkal kevésbé reagál a szokásos kezelésre, mint a vírus más típusai.

 

Az elemzések szerint azokban, akik a kedvező génváltozatot hordozták, mintegy 80 százalékban eltávolította a vírust a gyógyszer, ehhez képest azokban, akiknél ez a változat hiányzott, csak mintegy 30 százalékban.

 

 

Egy génváltozat dönti el hogyan reagál a szervezet a gyógyszerre?

 

 

A kutatók szerint azok a feketék, akiknél mégis jelen volt a változat, jobban reagáltak a gyógyszerre, mint az európai eredetű amerikaiak, akik nem hordozták a változatot, ami azt jelzi, hogy egyes génváltozatok jelenléte jobb előrejelzője a kezelés hatékonyságának, mint az etnikai hovatartozás.

 

 A krónikus hepatitisz C-fertőzés jelenlegi bevett kezelése hónapokat vesz igénybe, és olyan mellékhatásai lehetnek, mint a depresszió vagy influenzaszerű tünetek. Ezért segítheti az orvos és a páciens kezelésről szóló döntését, ha tudják, milyen génvariánssal rendelkezik az egyén - mondták a Duke Egyetem munkatársai, a tanulmány szerzői.

 

Világszerte 170 millióra becsülik a krónikus hepatitisz C-fertőzöttek számát, az Egyesült Államokban mintegy 3,2 millióra.

A krónikus fertőzés jelenleg nem gyógyítható, vírusellenes kezelés nélkül májzsugor vagy májrák lehet  következménye. A vírus fertőzött vér közvetítésével terjed, például sterilizálatlan tűkkel.vissza a cikkekhez