vissza a cikkekhez

A Hepatitis C új ellenfele

2009-12-01


A korábbiaknál hatékonyabb gyógyszerkombinációt fejlesztettek ki a Hepatitis C ellenKét új tanulmány is kimutatta, hogy a telaprevir alkalmazása megnöveli a gyógyulás esélyét hepatitis C esetében. Mindkét cikk a New England Journal of Medicine folyóirat április 30-i számában jelent meg.

 

A hepatitis C jelenlegi kezelésében interferont és ribavirint használnak 48 héten át, ám ez csak a betegek kevesebb, mint felében hatásos és számos mellékhatással jár, emiatt a betegek gyakran nem csinálják végig. Az első tanulmányban Dr. Jean-Michel Pawlotsky, a Párizsi Egyetem Henri Mondor Kórházának kutatója és munkatársai 334 hepatitis C-ben szenvedő beteget kezeltek telaprevir, interferon és ribavirin négyféle kombinációjával. Kiderült, hogy a 12 hétig szedett telaprevir-interferon-ribavirin kombináció, majd a további 12 hétig adagolt interferon és ribavirin az esetek 69 százalékában bizonyult hatásosnak (szemben a hagyományos kezelés 48 hét alatt elért 46%-os gyógyulási arányával). A kombináció III. fázisú vizsgálata jelenleg is zajlik, a kutatók azt remélik, hogy a hármas kombináció két éven belül a standard kezelési mód lehet.

 

 

A másik tanulmányban Dr. John G. McHutchinson, a Duke Egyetem Egészségügyi Központjának hepatológusa munkatársaival 250 HCV-s betegnél végeztek véletlenszerűen hagyományos kezelést, illetve adták a hármas kombinációt, 67 százalékos gyógyulást értek el 24 hét alatt. Bár az interferon és a ribavirin influenzaszerű mellékhatásokkal járhat, ám a telaprevir együttes szedése ezeket valamelyest csökkentette. A betegek 7 százalékánál alakult ki azonban telaprevir-rezisztencia.

 

 

„A telaprevir a jövő gyógyszere a hepatitis C kezelésében” – mondta el Dr. Eugene Schiff, a Miami Egyetem Orvosi Kara hepatológiai tanszékének vezetője, aki szerint a kevesebb mellékhatás és a rövidebb kezelési idő miatt több ember csinálja majd végig a terápiát. Az Egyesült Államokban mintegy négymillióan HCV-pozitívak, azonban nagyrészüket nem is diagnosztizálták. 1 millió megállapított betegből talán 4-500 ezret kezeltek és ebből 50 százalék gyógyult meg.

 

 

Világszerte 180 millióan szenvednek hepatitis C-ben, amely a májrák és a májzsugor, valamint a májtranszplantáció vezető oka. Leggyakrabban közös tűhasználattal terjed.vissza a cikkekhez