vissza a cikkekhez

Tünetek és előfordulás

2009-12-16


A hepatitis C fertőzés a betegek mintegy kétharmadánál nem jár tünetekkel. Egyharmaduknál a kezdeti heveny májgyulladás tünetei - étvágytalanság, fáradékonyság, rossz közérzet, hőemelkedés, láz – jelentkeznek.A fertőzöttek mintegy negyede 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz. A betegek másik 75%-a viszont fertőzött marad, és náluk krónikus májbetegség alakul ki. A maguktól nem gyógyulók túlnyomó többségénél hatékony kezelés nélkül a krónikus májgyulladás alakul ki.


A betegség tünetek híján hosszú éveken át is rejtve maradhat, és néha csak vérvétel kapcsán, véletlenül derül ki. (Magyarországon több mint százezerre becsülik a vírushordozók számát.) Eközben az immunrendszer T-sejtjei célba veszik a májsejteket, hogy elpusztítsák a vírusokat - a májsejtekkel együtt. A beteg rendszerint már krónikus májbetegként kerül orvoshoz.


A fertőzés a kialakulását követő két évtizedben a betegek csupán csekély hányadában jár súlyos következményekkel. A HCV fertőzés miatt kialakult májcirrózissal egy évtizedig vagy még tovább élhetnek a betegek.


A kezdeti tünetmentes időszak után, a májműködés fokozódó hanyatlásával párhuzamosan jelentkezhetnek a cirrózis szövődményei, a sárgaság, az ascites (kóros hasüregi folyadék-gyülem), a varixvérzés (a visszerek vérzése főleg a nyelőcsőben), és idegrendszeri zavarok.


Ha a májsejtek pusztulása olyan mértékű, hogy a szerv már nem tudja ellátni méregtelenítő feladatát, ez a beteg halálát jelenti.
A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg: ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.


Onkogén vírus lévén hatékony kezelés híján a cirrózisos betegek 1-4%-ában 10-20 év alatt májrák (hepatocelluláris karcinóma) is kialakulhat. A menthetetlenül károsodott májat esetenként májátültetéssel lehet pótolni. A hepatitis C okozta kór tehető felelőssé 2000-4000 magyar ember májzsugorának kialakulásáért és 600 hazai májrákos esetért.vissza a cikkekhez