Hepatitis B

2009-09-16


A legveszélyeztettebbek közé tartoznak a droghasználók

A hepatitis B fertőzés világszerte elterjedt, jelenleg a becslések szerint több mint 2 milliárd ember fertőződött meg a vírussal a Föld teljes lakosságából. Ezekből mintegy 360 millió beteg krónikus hepatitis B fertőzésben szenved, amely komoly rizikófaktor: a krónikus hepatitis B talaján ugyanis májzsugor és májrák alakulhat ki. Évente körülbelül 500-700 millió haláleset történik a hepatitis B vírusfertőzés következtében, holott ez a betegség védőoltással hatékonyan megelőzhető.

Tudnivalók a hepatitis B-ről 


Hepatitis A

2009-09-16


A hepatitis A vírus akár palackozatlan vízzel is szervezetünkbe juthat

A hepatitis A betegség egy olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul. A hepatitis A vírus széklettel ürül, és a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy palackozatlan vízzel kerül a szervezetbe.

Bővebben a hepatitis A-ról 


Vírushepatitiszek

2009-09-16


Hepatitisz C vírus

A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyüjtőneve. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A csoport betegségeit a kórokozók alapján nevezték el. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.

Hepatitisz vírus fajtái 

Első Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] [Következő] [Utolsó]