Járványos májgyulladás

2009-12-30


Rövid leírás


(másnéven: járványos májgyulladás, hepatitis A)
A fertőző (járványos) májgyulladást Magyarországon döntően a hepatitis A vírus okozza, emberről emberre terjed.

 


Fertőző májgyulladás

2009-12-29


A máj a hasüreg jobb felső részében helyezkedik el, az emésztőrendszer részét képezi. Számos létfontosságú funkciót lát el: tápanyagokat állít elő, fehérjét termel, cukrot és glikogént raktároz, szabályozza a szervezet hormon-, vércukor- és koleszterinszintjét, illetve folyadék-visszatartását. A máj kiszűri a nem kívánatos anyagokat, és segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében.

 


Hollywoodi hepatitis

2009-12-28


A hepatitis vírus luxuskörülmények közt is előfordulhat
Sem a hírnév, sem a pénz, sem az elegáns környezet nem biztosít védelmet a hepatitis vírusok ellen, csak az időben beadatott védőoltás. Érdemes elolvasni a külföldi sztárok, a hazai betegek történeteit, hiszen sokkal jobb a más kárán tanulni, mint a sajátunkon.

 


Ismerje fel időben! - Májrák

2009-12-23


A májráknak ugyan nincsenek jellegzetes, félreismerhetetlen előjelei, ezért nehéz szűrni, de nagyon sokat lehet tenni a megelőzéséért.

 

Miután a májrák tünetei - bizonytalan felső hasüregi fájdalom, hasfalon át is kitapintható duzzadt szerv, láz, étvágytalanság, hányinger, hirtelen fogyás, fáradékonyság, sárgaság - nem jellegzetesek, és a betegség viszonylag késői szakaszában mutatkoznak meg, szinte lehetetlen olyan jeleket felsorolni, amiből bárki időben gyaníthatná betegségét, hogy orvoshoz forduljon vele.