vissza a cikkekhez

Új, hatékony ellenszere lehet a hepatitisz C-nek

2009-12-02


A hepatitisz C vírust új módon támadó szer kiemelkedően hatékonyan működött csimpánzoknál - közölték amerikai kutatók a Science című tudományos magazinban.
A dán Santaris cég kísérleti gyógyszere "koktélban adva" helyettesítheti a most használt, toxikusabb szereket - ismertette a vizsgálati eredményeket Robert Lanford, a texasi Southwest Foundation for Biomedical Research munkatársa, a kutatócsoport vezetője.

 


Lanford - aki nem áll pénzügyi kapcsolatban a gyártó céggel - rendszeresen tesztel hepatitisz C elleni hatóanyagokat csimpánzokon, amelyek az emberen kívüli egyetlen állatként fogékonyak a vírusra.

 

A hepatitisz C vírus károsítja a májat, hosszabb távon májzsugorhoz, májrákhoz, végül halálhoz vezethet. Világszerte a májbetegségek vezető oka, becslések szerint 170 millió embert érint. Általában 48 hétig interferonnal kezelik, kiegészítve a ribavirin nevű vírusellenes szerrel.

 

Lanford kifejtette, hogy a most használt gyógyszerek és a többi kísérleti szer is közvetlenül veszi célba a vírust, amely azonban mutálódhat és rezisztenssé válhat a hatóanyagokkal szemben.


Az új kísérleti szer azonban más megközelítést alkalmaz, megakadályozza a vírus szaporodásához szükséges RNS-darabka, a mikroRNS-122 működését. Az utóbbi bénításával szemben a vírus tehetetlen, nem tud ellenállóképességet kifejleszteni ennél a stratégiánál.

 

A Santaris új hatóanyaga minden eddiginél hatékonyabban csökkentette a csimpánzokban a vírusszámot, a teszt 12 hetes időtartama alatt rezisztencia kialakulásának nem mutatkozott jele, és toxikus hatás sem jelentkezett.

 

Lanford tájékoztatója szerint a csimpánzokkal lefolytatott kísérletek eredménye olyan meggyőző volt, hogy a cég már megkezdte a humán próbákat is.vissza a cikkekhez