vissza a cikkekhez

Hepatitis C: sokan nem is tudják, hogy betegek

2010-01-12


A hepatitises betegek alapvető emberi jogainak sérelmére, a fertőzöttek magas számára és a tünetmentesség veszélyeire hívta fel a figyelmet a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete a hepatitises betegek közelgő világnapja alkalmából.Ambrus Miklósné, az egyesület elnöke elmondta: 70 ezerre becsülik Magyarországon azok számát, akik hepatitis C vírussal fertőződtek. Közülük azonban mindössze 3-5 ezer beteget kezelnek, mert a fertőzés akut szakasza gyakran tünetmentesen zajlik, sokan ezért nem is tudnak arról, hogy megbetegedtek.


A lappangó vírus elsősorban vér útján terjed. Azok, akik 1992 előtt kaptak vért vagy vérkészítményt, fertőződhettek hepatitis C vírussal, hiszen csak ettől az évtől szűrik a véradókat. A vírus terjedhet intravénás droghasználattal, tetoválással, testékszer-behelyezéssel, szexuális úton vagy anyáról gyermekre is - közölte Ambrus Miklósné, hozzátéve: a betegek 40 százalékánál nem derül ki a fertőzés forrása.
   
Az egyesület elnöke kifejtette: a hepatitis C végső stádiumában májzsugorodás és májrák alakulhat ki, a fertőzés megtámadja és legyengíti az egész szervezetet, védőoltást pedig csak a B típus ellen lehet kapni. Ugyanakkor - hangsúlyozta - a vírussal megfertőződött betegek mintegy 60 százaléka gyógyszeres kezeléssel teljesen meggyógyul.
   
A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete arra is felhívja a figyelmet, hogy a közvélemény nagy része - tévesen - még mindig azt hiszi, hogy a hepatitis érintkezéssel terjed, ennek következtében gyakori a kiközösítés, a munkahelyi megkülönböztetés. Ez a fajta diszkrimináció azonban alaptalan és erősen sérti a betegek alapvető emberi jogait.vissza a cikkekhez