vissza a cikkekhez

Új gyógyszer jelenhet meg a piacon a hepatitisz-C fertőzés kezelésére

2010-01-20


Az amerikai Human Genome Sciences (HGS) gyógyszervállalat bejelentette, sikeresen lezárult albuferon nevű kísérleti gyógyszerének klinikai vizsgálata. A globális forgalombahozatali engedélyezési kérelmet a cég várhatóan 2009 őszén nyújthatja be.Az albuferont a HGS hepatitisz-C fertőzés kezelésére fejlesztette ki, a Novartis gyógyszergyárral együttműködve. A hatóanyagot az ACHIEVE 1 nevű klinikai vizsgálatsorozatban tesztelték a betegség szokásos terápiájaként alkalmazott, heti egyszeri adagolású Pegasys-szel (Roche) szemben. A vizsgálat során a két készítményre kapott tartós vírusválaszt (sustained virological response – SVR) „hasonlónak” találták. A HGS terméke ugyanakkor abban különbözik a Pegasys-től, hogy adagolása kéthetente történik.

 

A hepatitisz-C fertőzés jelenleg elfogadott szokásos terápiája az interferon-ribavirin kombinált kezelés. Interferonként a már említett Pegasys mellett a Schering-Plough által gyártott PegIntron is használatos. Mivel az albuferon is interferon, így ribavirinnel együtt adva is tanulmányozták a hatását.

 

Elemzők előzetesen azt várták a klinikai vizsgálattól, hogy igazolja az albuferon egyenértékűségét a Pegasys-szel, egyúttal viszont arra is figyelmeztettek, hogy a piac vélhetően csak akkor találja majd életképesnek a terméket, ha a számszerű SVR értékei jobbnak bizonyulnak a referenciakészítményhez képest.vissza a cikkekhez