vissza a cikkekhez

A hepatitis C tízszer könnyebben terjed, mint a HIV

2009-12-15


Új hepatológiai centrum nyílt Budapesten, melynek létrejötte a Májbetegekért Alapítvány közreműködésének köszönhető. A centrum éves szinten akár 1000-2000 beteg szűrését és kezelését teszi lehetővé. A központban egyedül Magyarországon kap helyet az úgynevezett FibroScan gép, amely segítségével a betegség fájdalommentes felismerése válik lehetővéAz idült vírus hepatitisek (B, C, és D hepatitis) a legutóbbi becslés alapján hazánkban mintegy 120 – 130 000 egyént érintenek – ezzel az alkohol okozta májbetegség után a májbetegség miatti halálozás második leggyakoribb okozói.

 

Ugyanakkor az időben felismert, visszafordíthatatlan májkárosodással még nem járó esetek több mint felénél a betegség gyógyítható. „Korunk egyik legveszélyesebb betegsége a hepatitis. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá annyi figyelmet, mint az AIDS-re. A hepatitis C lappangó betegség, amely képes a máj 70-80%-át elpusztítani anélkül, hogy észrevennénk. Mikor 1996-ban elkezdtük működtetni az alapítványt, mintegy 1000 regisztrált hepatitis C-vel fertőzöttről tudtunk Magyarországon. Figyelemfelkeltő kampányaink során egyre többen jelentkeztek a szűrésre és 2008 év végére már körülbelül 25 000 betegről tudtunk. A valós szám ennek többszöröse lehet. Vagyis a szűrések népszerűsítésének óriási szerepe van a prevencióban.” – nyilatkozta Dr. Telegdy László hepatológus, a Májbetegekért Alapítvány elnöke, az Új Budai Hepatológiai Centrum átadásakor tartott sajtótájékoztatón. Elmondta továbbá, hogy az új központban Magyarországon elsőként beüzemeltetett FibroScan gép segítségével elég egy mindössze 10-15 perces, az ultrahangos vizsgálatokhoz hasonló ellenőrzés a betegség felismeréséhez.


A FibroScan gép egyedülálló Magyarországon, hiszen segítségével kiküszöbölhető a fájdalommal és kórházi kezeléssel járó májvizsgálat. A májkárosodás súlyosságát, a fibrózis mértékét eddig csak szövettani vizsgálattal lehetett hazánkban meghatározni. A májbiopszia során a biopsziás tűvel a beteg máját megszúrják, és az így nyert szövetminta kerül feldolgozásra. Ez a beavatkozás általában néhány napos kórházi bennfekvést igényel, kellemetlen, és – bár ritkán, de – szövődményekkel (erős fájdalom, vérzés, epecsorgás, légmell) is járhat.

Ezzel szemben az új FibroScan-nek köszönhetően a vizsgálat (tranziens elasztográfia) során nem szükséges behatolni az emberi szervezetbe, így semmiféle előkészítést nem igényel (még éhgyomrot sem). Fontos azonban megjegyezni, hogy a Hepatitis vírusbetegségek felismerésére nem a FibroScan szolgál, hanem ahhoz egy vérvétellel járó vizsgálat szükséges.


Minden tizenkettedik ember fertőzött


A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) adatai szerint a világon több mint félmilliárd – vagyis minden tizenkettedik - ember hepatitis B vagy C fertőzött. És többségük nem is tud a betegségéről, annak ellenére, hogy a kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban sajnos nincsen oltóanyag, így a fertőzés ellen kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni.vissza a cikkekhez