vissza a cikkekhez

Hepatitis vírusok veszélyeztetik az utazókat

2009-09-21


Sokan nem is gondolják, hogy a hozzánk közel elhelyezkedő országokba is szükségünk lehet védőoltásokra.

A hepatitis-fertőzés veszélye általában utazásokon jelentkezik, amikor közepesen vagy erősen fertőzött területre látogatunk el. Az elmúlt öt évben Magyarországon több ezer ember fertőződött meg hepatitis A vagy B vírussal, az elmúlt két évben pedig számos belföldi járvány tört ki, részben a felelőtlen utazók által behurcolt vírusok miatt.Mediterrán utazások - egészségügyi védekezés
 

 
Az év legveszélyesebb időszakának a nyár számít, amikor rengetegen utaznak a mediterráneumba, hiszen a Földközi-tengert övező országok többsége közepesen vagy erősen fertőzött mindkét vírussal.

 

Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Törökország, Tunézia és Egyiptom - sokan nem is gondolják, hogy a hozzánk közel elhelyezkedő országokba is szükségünk lehet védőoltásokra. Nemzetközi egészségügyi szervezetek (WHO, CDC) figyelmeztetnek arra, hogy a mediterrán nyaralásainkra egészségügyi szempontból is fel kell készülnünk. A hepatitis (fertőző májgyulladás) napjaink egyik legelterjedtebb, legkönnyebben elkapható, utazással kapcsolatos fertőző betegségei közé tartozik, amely gyakori a mediterrán régió országaiban is. A mediterrán országok többsége közepesen vagy erősen fertőzött hepatitis-szel, mely védőoltásokkal megelőzhető. Érdemes legalább egy hónappal az utazás előtt felkeresni háziorvosunkat és hepatitis A és B elleni védőoltást  kérni.

 

 

Hepatitis A - a Mediterráneumban is gyakori

 

A hepatitis A fertőzések száma legfőképpen azokon a területeken magas, ahol az alapvető higiéniai szabályokat nem tartják be. A vírus előfordulhat Magyarország közvetlen szomszédságában is, így Horvátországban, de elterjedt Görögországban, Törökországban, Tunéziában, Egyiptomban, Cipruson, Jordániában és Marokkóban is. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, palackozatlan vízzel és nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül be a szervezetbe. A betegség hosszadalmasan gyógyítható, minden esetben kórházi kezelésre szorul a hepatitis A vírussal fertőzött beteg.

 

 

Hepatitis B - a halálos vírus

 

A fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed, elkapható egy véletlen baleset folytán is. A fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás is. A hepatitis B okozta májgyulladás a betegek 10 százalékánál krónikussá válik, és májzsugorhoz, májrákhoz vezethet. A fertőzés veszélyét csökkenthetjük, ha odafigyelünk a fent felsorolt tényezőkre, ugyanakkor teljes biztonságot, közel 100%-os védelmet csupán a védőoltás adhat!

 

A hepatitis A és B védőoltások teljes sorozatának felvételével több évtizedre szóló védelmet szerezhetünk, így bátran utazhatunk. Az afrikai és ázsiai kontinensen elhelyezkedő országokban - Egyiptom, Marokkó, Tunézia, Törökország és Izrael - nemcsak a hepatitis A és B oltások felvétele ajánlott, hanem itt érdemes a hastífusz baktérium ellen is védekezni. A hányásos, hasmenéses, lázas betegséget okozó tífusz ellen a védőoltás három évre szóló védettséget biztosít.

 

Nyaralás előtt ne kockáztasson, válassza a biztos megoldást, utazás előtt legalább egy hónappal keresse fel háziorvosát vagy az Önhöz legközelebbi oltóközpontot, és kérje a szükséges védőoltásokat! Hasznos információkat találhatunk az oltásokról, a hepatitis okozta betegségről a www.utazaselott.hu weboldalon, amelyet az utazási irodák ajánlatainak böngészése közben szintén érdemes meglátogatni! Terhesek, gyermekek, krónikus betegségekben szenvedők számára az orvosi konzultáció elengedhetetlen.vissza a cikkekhez