vissza a cikkekhez

A rettegett hepatitis C és új remények

2009-11-06A májbetegségekről, köztük a fertőző májgyulladásról hallva általában makacs és veszélyes dologra gondolunk. A hepatitis C esetében elképzelésünk nem áll messze a valóságtól.Csupán a fertőzöttek negyede olyan szerencsés, hogy magától meggyógyul, a többieknél a krónikussá váló májgyulladás súlyos következményekkel járhat. Nem kis öröm tehát, hogy most arról számolhatunk be, hogy a betegek további 20%-a előtt nyílik meg a gyógyulás útja, miután a hepatitis C terápiájában újabb mérföldkőhöz érkeztünk

 

Májgyulladások


A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G. E vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg.
A legismertebbek közül az "A" okozta megbetegedés néhány hét alatt magától gyógyul, olykor visszaesés tapasztalható, krónikus betegség azonban nem alakul ki.
A hepatitis B kórokozója testnedvekkel terjed. Korábban vérátömlesztéssel is fertőzött, de a véradók 1971-ben bevezetett B-hepatitisre történő szűrővizsgálatának köszönhetően e veszély már nem áll fönn. Szexuális úton és kábítószer beadásához használt közös tűvel sajnos ma is fertőz.
A B-hepatitiszek 10-20 %-a sárgaság nélkül zajlik le. Többségében magától meggyógyul, kisebb részben tünetmentes vírushordozás marad fenn, krónikussá válik, vagy ritkán májzsugorrá, májrákká alakul.
Míg azonban az A és B típusra van oltás, - utóbbit Engerix-B néven a mai gyerekek oltási könyvében ellenőrizhetjük, beadása 13 éves korban esedékes - addig a hepatitis C esetében ez nem lehetséges.


A HCV

 

A hepatitis C 1989-ben felfedezett kórokozója (a HCV) vérrel terjedő RNS vírus. Genetikai anyagának ún. variábilis régiója, azaz folyton változó szakasza miatt nem lehet védőoltást kifejleszteni ellene; megelőzésként csak a szűrővizsgálat marad.
Külön fejtörést okoz az orvosoknak, hogy a Magyarország területén fertőző HVC többnyire olyan szubtípusba (az ún. b1 genotípusba) tartozik, amely a vírusellenes kezelésnek ellenáll.
A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg; ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.
A fertőzöttek 25%-a 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz. A maradék 75% viszont fertőzött marad és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk.
Hazánkban feltehetően több mint százezren hordozzák a vírust. A betegség tünetek híján hosszú éveken át is rejtve maradhat, és olykor csak vérvétel kapcsán, véletlenül derül ki. Eközben az immunrendszer T-sejtjei célba veszik a májsejteket, hogy elpusztítsák a vírusokat - a májsejtekkel együtt. A beteg rendszerint már krónikus májbetegként kerül orvoshoz.
A maguktól nem gyógyulók túlnyomó többségénél hatékony kezelés nélkül a krónikus májgyulladás következményeként előbb-utóbb (20-50 év alatt) cirrózis, azaz májzsugor (a máj kötőszövetes átépülése) alakul ki. Ha a májsejtek pusztulása már olyan mértékű, hogy a szerv nem tudja ellátni méregtelenítő feladatát, ez bizony a beteg halálát jelenti.
Onkogén vírus lévén hatékony kezelés híján 10-20 év alatt májrák is kialakulhat. A menthetetlenül károsodott májat esetenként májátültetéssel lehet pótolni. A hepatitis C okozta kór tehető felelőssé 2000-4000 honfitársunk májzsugorának kialakulásáért és 600 hazai májrákos esetért. Nyilvánvaló tehát, mennyire fontos a megelőzés és a gyógyítás minél előbbi megkezdése.


Szűrés, diagnózis


Egyszerű vérvétellel a májfunkciót ellenőrző adatokból, illetve ezek egymás utáni, többszöri a normálistól való eltéréséből lehet következtetni májgyulladásra. Gyanú esetén speciális szűrővizsgálattal egyértelműen ki lehet mutatni, ha hepatitis C-ről van szó.
A véradásból származó vért Magyarországon az annak idején példás gyorsasággal bevezetett szűrővizsgálatokkal 1992-óta ellenőrzik. Sajnos nem kevesen vannak, akik már az előtt fertőződtek, hogy az orvosok tudták volna, milyen veszélyt rejt az általuk gyógyításra használt vérkészítmény. Ezen az úton ma már nem terjed. Bár olykor hallunk európai kórházakban műhibából származó fertőzésekről, valójában ettől nem kell tartani.
Sokkal fontosabb, hogy leggyakrabban a kábítószeresek közös tűhasználatával fertőz a részben még mindig gyógyíthatatlan hepatitis C. Nemzetközi adatok szerint az intravénás kábítószer-élvezők 52-90%-ánál mutatható ki HVC fertőzöttség. Ugyanígy nem kizárt, hogy akupunktúrához, tetováláshoz, testékszerek felhelyezéséhez használt, ám rosszul fertőtlenített eszközökkel is fertőződhet valaki. A szexuális úton való fertőződés igen ritka, de nem kizárt. Sokszor nem deríthető ki a fertőzés eredete.vissza a cikkekhez