vissza a cikkekhez

Hepatitisz A (fertőző májgyulladás)

2009-11-18


A hepatitisz A-vírus (HAV) fertőzési hajlama magas, és könnyen alakulnak ki járványok. A járvány eredete néha megállapítható, de elszórt esetek jelentkezésekor nem könnyű a fertőző forrást megtalálni.Az infekció leggyakrabban a fertőzött vízzel, étellel terjed, és terjedését a rossz higiénés körülmények fokozzák. Nem immunizált utazóban magas kockázatú helyen való tartózkodás esetén, a betegség megszerzésének kockázata 3/1000 utazó havonta, ami rossz higiénés körülmények esetén 20/1000-re emelkedik. Különösen intézményekben (gyermekintézmények, nevelőotthonok stb.) nagyobb az esély a járványok kialakulására. Az összes fertőzés mindössze kb. 10%-ában alakulnak ki tünetek, az esetek jelentős részében sárgaság nélkül zajló „gyomorrontás” formájában.

 

A többnyire fiatal beteg rossz közérzetről, étvágytalanságról, émelygésről, hányingerről, tompa hasi fájdalomról, puffadásról számol be. Esetleg májtáji fájdalmat érez, és a betegség kezdetén kisebb, 1-2 napig tartó hőemelkedése is lehet. Ha a májduzzanat hamar alakul ki, a májtok feszülése miatt görcsös, jobb bordaív alatti fájdalom is jelentkezhet, megtévesztően hasonlít az epeköves görcsre. Ritkábban fejfájás, izületi fájdalmak, csalánkiütéses bőrjelenségek észlelhetők.

 

A beteg a tünetek jelentkezését követően hamar megfigyeli, hogy a vizelete sötétebb, a bőre, szeme fehérje sárga lett, de a betegség sárgaság nélküli formában is megjelenhet. A klinikai lefolyás általában gyors, jóindulatú, csak ritkán kell elhúzódó lefolyással számolni. A hepatitisz A ellen specifikus védőoltással rendelkezünk. Mivel a fejlődő országokban kb. 1800-szor nagyobb a veszélye a fertőzésnek, mint itthon, célszerű, ha az indulás előtt 2 héttel védőoltásban részesül az utazó. Specifikus terápiával nem rendelkezünk.

 

Az ún. last minute utak elterjedésével megpróbálható rövidített oltási séma alkalmazása is. A hepatitisz A és B a leggyakoribb, vakcinával megelőzhető utazási megbetegedés, ugyanis Európában ezeknek a betegségeknek az 50%-át utazással kapcsolatban kapják meg a betegek.

 

Egy felmérés során azt tapasztalták, hogy az utazók 20%-a az utazással kapcsolatos döntését az indulás elôtti 2 hétben hozza meg, és az utazók harmada nem kér egészségügyi tanácsot. Mindazok, akik utazás-egészségügyi tanácsért folyamodtak, gyakran (40%) csak 4 héttel késôbb utaztak. Egyetlen hepatitisz A elleni oltás elegendő, hogy 2 héten belül gyors immunitás alakuljon ki, de a hosszú távú védettséghez második adag is szükséges a javaslat szerint 6 hónap múlva vagy 8–12 hónap között.vissza a cikkekhez