vissza a cikkekhez

Kombinált védőoltás a hepatitis ellen

2009-11-12


Az Egészségtudatos Utazásért Program keretében ezúton szeretnénk tájékoztatni a hazai média képviselőit a Magyarországon elérhető hepatitis oltásokról. A közelmúltban ugyanis a bicskei tűzoltók hepatitis elleni oltásairól szóló hírekben számos téves információ jelent meg az oltások árával kapcsolatban. Ezen információk beszerzésére irányadó, hiteles forrás az Országos Egészségügyi Pénztár hivatalos weboldala (www.oep.hu oldalon a Szakmai kezdőlap aloldalon, a Gyógyszer menüpont Publikus Gyógyszertörzs bekezdésében a Verzió:v2.xls file-ban), amelyet ezúton ajánlunk a média képviselőinek figyelmébe.A hepatitis A és B elleni védőoltásokat általában utazóknak javasolják, hiszen ezen betegségek előfordulása Magyarországon alacsony. A betegségek elleni prevenciós kampány tavasszal indult el Egészségtudatos Utazásért Program néven. A program szervezői ugyanakkor elengedhetetlennek tartják, hogy megfelelően tájékoztassák a sajtó munkatársait a hepatitis betegségekkel kapcsolatban. Ezért született meg ez a helyesbítési kérelem is. A hazai megbetegedések valószínűsíthetően külföldi utazások során történt vírusfertőzésekből erednek, így a védőoltásokat elsősorban az utazóknak ajánlják. Ugyanakkor léteznek olyan foglalkozások, amelyek jellegüknél fogva fokozottan veszélyeztetik a dolgozókat, hiszen nagyobb eséllyel érintkezhetnek vérrel, testnedvekkel, melyek a hepatitis B vírus közvetítői. Ebbe a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak a tűzoltók, a mentők, az egészségügyi dolgozók, a katonák, az általános szociális közösségek (bölcsődék, óvodák, idősek otthona) munkavállalói. Fokozott hepatitis A veszélynek vannak kitéve a hulladékszállítók és az élelmiszerekkel foglalkozók. Az oltások ezen kívül ajánlottak minden olyan betegnek, akik valamilyen májbetegségben szenvednek. (A máj további védelme az ő esetükben alapvetően fontos, hiszen ilyen betegségnél a máj még érzékenyebb, nagyobb védelemre van szükség.)

 

 

A közelmúltban számos hír jelent meg a hazai médiában arról, hogy a bicskei tűzoltók hepatitis B betegségben szenvedő károsult mentésében vettek részt, így fennállhatott a megfertőződés veszélye. A tűzoltók és a mentők a baleseti mentés miatt többször kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol hepatitis A és B vírussal fertőződhetnek meg. Ezt a veszélyt először a Fővárosi Tűzoltóság ismerte fel, ahol önkéntes alapon az idei év kezdetétől oltásban részesülnek a tűzoltók. Dr. Várnai Gusztáv, a szervezet főorvosa ezzel kapcsolatban elmondta: - Nagyon fontos a prevenció, a munkatársak egészségének megóvása. A tűzoltók a különböző káresemények kapcsán ugyanis számtalan olyan helyzetet átélnek, ahol fokozott hepatitis veszélynek vannak kitéve. A hepatitis pedig több hónapra is kiveheti a mindennapi szolgálatból a tűzoltókat, sőt egy életreszóló betegség is kialakulhat hepatitis B fertőzés esetén. Ezért javasoltam a Fővárosi Tűzoltó Parancsnoknak azt, hogy a kötelező tetanusz oltás mellett, hepatitis ellen is oltsák a tűzoltókat. Az oltások önkéntes alapon ezév elejétől folyamatosan zajlanak, a költségeket a parancsnokság viseli. -

 

 

Az említett sajtóhírekben több alkalommal is arról tájékoztatták a nagyközönséget, hogy a hepatitis oltások ára több tízezer forint, egy teljes sorozat pedig akár elérheti a százezer forint feletti összeghatárt. A hepatitis elleni oltások a legolcsóbb védőoltások közé tartoznak. Áruk teljesen publikus, és megtekinthető az Országos Egészségügyi Pénztár hivatalos weboldalán (www.oep.hu oldalon a Szakmai kezdőlap aloldalon, a Gyógyszer menüpont Publikus Gyógyszertörzs bekezdésében). Ezúton kérjük a média mindazon munkatársait, akik korábban téves információt jelentettek meg ezügyben, hogy hozzák nyilvánosságra a valós árakat.

 

 

A hepatitis oltások árairól:

 

 

Hepatitis A


A hepatitis A betegség megelőzése érdekében két adag védőoltást kell beadni, az első oltás után már 2-3 héten belül kialakul a megfelelő védettség. Ugyanakkor a több évtizedre szóló védettség megszerzéséhez a második oltást célszerű az első oltást követő 6-18 hónapon belül beadni. A második oltás felvételével 20 évre szóló védettséget lehet elérni. Az oltások léteznek gyermek és felnőtt kiszerelésben is. A gyermekvakcina 1-16 éves korig, a felnőtt oltás pedig 16 éves kortól adható. Felnőtt oltások fogyasztók által fizetendő ára kb. 5800-6600 forint között van, a gyermekeknek szóló oltásokért kb. 4000-4300 forint körül kell fizetni. Az oltásokat 25%-ban támogatja a társadalombiztosítás.

 

 

Hepatitis B

 


A hepatitis B fertőzés ellen három védőoltás felvételével lehet védekezni, amelyekkel életre szóló védettség érhető el. Az egyes oltásokat 0-1-6 hónapos oltási sémában kell beadni. A fokozottan veszélyeztetett rizikócsoportoknál 5 évente ellenanyagszint-ellenőrzés javasolt vérvétellel, és ha az ellenanyag 10 egység alá esik, akkor egy emlékeztető oltás beadása javasolt. A hepatitis B elleni oltóanyagot is támogatja a társadalombiztosítás 25%-ban. A gyermek oltóanyagok fogyasztók által fizetendő ára: kb. 2800 Ft, a felnőtt vakcinák ára 2800-3300 Ft között mozog. 1999 óta a 14 éves gyerekeknél kötelező védőoltás a hepatitis B elleni vakcina.

 

 

Kombinált védőoltások

 


Magyarországon elérhető kombinált védőoltás is, amely a hepatitis A és B ellen alakít ki hosszú távú, minimum 10 évre szóló védettséget. A kombinált védőoltásból 3 adagot kell beadni 0-1-6 hónapos oltási sémában. A hepatitis A és B elleni kombinált oltás valamint a hepatitis B elleni oltás esetében gyorsított oltási sémát is lehet alkalmazni, ha gyors védelemre van szükség: 0-7-21 nap, de ebben az esetben egy negyedik oltásra is szükség van, az első oltást követő 12 hónap múlva. Egy gyermek adag kombinált védőoltás fogyasztók által fizetendő ára kb. 3600 Ft, a felnőtt adag fogyasztók által fizetendő ára pedig kb. 5800 Ft 25%-os támogatással.vissza a cikkekhez