vissza a cikkekhez

A májrák ellen is hatékony lehet a hepatitis B elleni védőoltás

2009-11-24


A csecsemőkorban beadott hepatitis B elleni védőoltás nemcsak a fertőző májgyulladás, de később a májrák ellen is hatékony lehet - derült ki egy kutatásból.A születéskor beadott fertőző májgyulladás elleni védőoltás nagy mértékben csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát a fiatal felnőttkorban - állítják tajvani kutatók. Olyan fiatalokat vizsgáltak meg, akik csecsemőkorukban megkapták a védőoltást, de huszonéves korukra májdaganat fejlődött ki náluk. Ilyen páciensek azonban kevesen voltak.

 

 

A tajvani egyetemi klinika kutatói ebből arra következtettek, hogy csak kevesek lettek rákosak azok közül, akik születésük után megkapták az oltást., akinél mégis kifejlődött a betegség, azok nem megfelelő dózisban kapták a vakcinát.

A Journal of the National Cancer Institue című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányukban a szerzők azt írják: a hepatitis B elleni védőoltás nemcsak a gyerekkorban nyújt védelmet, hanem a kora felnőttkorban is, és nemcsak a májgyulladás, hanem a májrák ellen is.

 

 

A szóban forgó oltás a legtöbb országban, így Magyarországon is ajánlott nemcsak csecsemő, de gyerekkorban, sőt később is, különösen ha olyan országa utazunk, ahol nagy a fertőzésvesély.vissza a cikkekhez